Bewoners

Onze verhalen

Het Stadseiland

In 2002 kwamen wij voor de woning kijken op het Stadseiland 100. We waren vanaf het eerste moment verliefd op het huis. De daken waren oranje en het deed ons denken aan een Center Parcs waar we ooit een huisje hadden gehuurd. Het gaf ons echt een vakantie gevoel.

Het was winter toen we kwamen kijken en alles in de tuin en omgeving zag er treurig uit. Niettemin waren we verliefd en we namen gelijk een optie. Niet lang erna werd het huis van ons.

We kwamen vanuit Barendrecht dus het was wel even wennen maar dat ging snel. De kinderen waren toen nog jong, 5 en 8 en er liepen een hoop jonge kinderen rond. Er werd na school veel buiten gespeeld en de beide kinderen deden daar natuurlijk aan mee.

In augustus was er het eilandfeest. Voor de kinderen echt een feest. Zo werden er allemaal spellen gedaan en zelfs in de vijver werd gezwommen. In de avond was er eten en nog meer feest. Iedereen ging verkleed! Op een ander feest moesten we in groepen een grote plaat appeltaart maken en zo kwam je met je buren in gesprek. Langzaam aan leerde we mensen kennen. Toen we een hond kregen ging het een stuk sneller. Diverse mensen hadden honden en/of kinderen dus had je sneller een gesprek.

Iedereen heeft zijn eigen leven maar een vriendelijk woord als je iemand tegenkomt is toch wel fijn.

Zo gaan de jaren voorbij met elk jaar een feest en een kerst borrel en diverse activiteiten.

Wij voelen ons op het eiland thuis en vinden ons huis nog steeds heerlijk. We hebben een heerlijke veranda aan het huis gebouwd en kunnen de hele zomer buiten zitten. Zalig.

Groetjes

Sylvia

Ons Stadseiland


'Wij wonen op het Stadseiland', is het antwoord op de vraag 'Waar wonen jullie?' die mij regelmatig wordt gesteld. Dan is vaak de reactie: 'Die mooie wijk aan de rotonde Visarenddreef/Westerdreef?' Ja, inderdaad, die wijk, waarna ik begin te vertellen hoe fijn we er wonen en wat er allemaal aan moois gebeurt op ons eiland:

Op het Stadseiland hebben we een vereniging, waarvan bijna alle bewoners lid zijn. Vanuit de vereniging zijn er commissies ontstaan zoals de feestcommissie, die naast allerlei activiteiten, al 20 jaar in augustus een zomerfeest organiseert en in december een Kerst- of Nieuwjaarsborrel.

Elk jaar in mei worden de hanging baskets gevuld, die de wijk een vrolijk aanzien geven en er is een groep mensen die vanaf het voorjaar regelmatig de handen uit de mouwen steekt om de 'groene' ingangen van het eiland te onderhouden.

Er is het blad 'Om 't Eiland', dat drie keer per jaar wordt verspreid. Hierin staat o.a. wat er vanuit het bestuur gedaan wordt om zaken op en rond het eiland zo goed mogelijk te regelen. Ook foto's van activiteiten voor en door stadseilanders zijn in het blad te vinden en de vaste columns door bewoners geschreven.

Een Buurtpreventie WhatsAppgroep is opgericht en daarnaast een WhatsAppgroep voor mededelingen van en naar bewoners. Aan een website wordt gewerkt zodat mensen ook digitaal toegang hebben tot informatie over het Stadseiland.

Ook een Steunpunt Burenhulp is jaren geleden opgericht. Er wordt weinig gebruik van gemaakt, omdat buren de weg naar elkaar weten te vinden en elkaar helpen wanneer dat nodig is, maar er kan altijd een beroep worden gedaan op het Steunpunt Burenhulp.

Jaarlijks wordt vanaf begin december het eiland in feestelijke sfeer gebracht door de kerstverlichting bij de ingang en aan de huizen.

We zijn er trots op dat we in onze wijk een AED-apparaat hebben kunnen realiseren.

Mede doordat een aantal buurtbewoners zich beschikbaar stelt om wanneer dat noodzakelijk is te kunnen en willen reanimeren geeft dit een gevoel van veiligheid voor de bewoners.

Al deze zaken zijn mogelijk doordat bewoners zich inzetten voor hun buurt en dat maakt dat het fijn wonen is op het Stadseiland.

Terugkijkend op 21 jaar Stadseiland is er heel veel tot stand gebracht, want

wat hebben we al geschiedenis geschreven.

De eerste zomer op het Stadseiland zullen we niet snel vergeten. Zware regenbuien wisselden af met gestaag vallende regen, maar nat bleef het. De 'straat' was een grote modderige massa, naar onze voordeur hadden we een pad van pallets gemaakt.

Aan het einde van de zomer was dat allemaal veranderd: de laatste huizen waren afgebouwd, de vijver uitgegraven, de bouwketen verdwenen en de 'straat' werd een echte straat.

Onze wijk is prachtig groen geworden met de karakteristieke bomen langs de vijver, de mooie entree aan de Westerdreef en het pas aangelegde groen aan de westelijke wandel- en fietsingang. Over enkele jaren zullen we daar hopelijk door een groene haag het eiland op komen.

Zoals overal zijn er mensen vertrokken en nieuwe bewoners gekomen. De meesten van hen zien we bij feestjes en zij zetten zich in bij activiteiten. Zo bouwen we op het Stadseiland aan een mooie en gezamenlijke toekomst!

Elske

Stadseiland

Het Stadseiland is ontworpen door architect i. M.P.J. Steenbrink. Hij heeft zich laten inspireren door woningen uit de jaren dertig. Je kon wonen 'met de wind in de zeilen'. Van bovenaf gezien lijkt het Stadseiland op een middeleeuws vestingstadje aan het IJsselmeer...maar meer nog te zien is de bijzondere bouw en vorm van het eiland.

Een dubbele ring van woningen, allen gelegen aan het water, waarvan de binnenste ring aan een binnenvijver.

Wat een unieke plek!

De bewoners van het Stadseiland kunnen lid worden van de Bewonersvereniging Stadseiland Lelystad (BSL). Dit lidmaatschap kan diverse voordelen bieden. Deze vereniging heeft als hoofdtaak de belangen te behartigen ten behoeve van het woongenot en veiligheid.

Onder andere kunnen de leden gebruik maken van een uniek eigen e-mail account met @stadseiland.nl.

Er is een ledenblad, waar regelmatig informatie, ingezonden stukjes, recepten enzovoort instaan. Regelmatig zijn er terugkerende gebeurtenissen, onder anderen de jaarlijkse Stadseilandfeesten, die dikwijls zeer spectaculair uitpakken, jaarlijkse vervanging van de hanging baskets, die de lantaarnpalen rondom het Stadseiland sieren, tijdens de feestdagen zijn de huizen versiert met mooie sier/feestverlichting alsook de entree van het Stadseiland.

Er zelfs is een AED aangeschaft. Bovendien is er een 'groencommissie' die de geadopteerde stukken grond bij de entrees onderhouden.

Dit soort initiatieven maken toch wel dat het Stadseiland een zeer unieke plek is om te wonen.

Uniek en zeer bijzonder.

Kom eens een rondje Stadseiland rijden en ervaar heel even dit unieke, bijzondere gevoel!

Beppie

Fotogalerij

Stadseiland Lelystad 
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin