Geschiedenis

DE BOUW


Vijvervilla
Vijvervilla

De twintig vijvervilla's liggen in het midden van t'stadseiland rondom een fraaie vijver. Deze villa beidt op de begane grond alles wat u nodig heeft om riant te kunnen wonen. Zoals een semi-open keuken met een speels hoekraam aan de voorzijde. Of de woonkamer met dubbele openslaande deuren naar de achtertuin. En niet te vergeten de berging aan de voorzijde met de aansluiting voor de wasmachine. Multifunctioneel is de indeling met een slaapkamer en een complete badkamer ( ligbad, aparte douche, wastafel en toilet ), maar u kunt ook kiezen voor een woonkamer over de gehele breedte van de woning. De eerste verdieping, met drie slaapkamers en een tweede badkamer, is ds eigenlijk extra

( luxe ). Net als de ruime bergzolder op de tweede verdieping.

Tuinvilla
Tuinvilla

Tweeëndertig van in de totaal 70 villa's zijn tuinvilla's me de woonkamer aan de tuinzijde. Een woonkamer, dubbele openslaande deuren, die uitkijkt over de achtertuin en daarachter het water. Aan de voorzijde ligt de ruime, semi-open hoekkeuken. Doordat de extra diepe garage inspringt, ontstaat er aan de voorzijde een gesloten entreegebied. De ruime eerste verdieping heeft aan de voorzijde twee slaapkamers, aan de achterzijde één hele grote slaapkamer en in het midden een complete badkamer met ligbad, aparte douche, wastafel en toilet. De tweede verdieping tenslotte, is een vrij indeelbare zolderruimte, waar ook de mechanische ventilatie, de centrale verwarming en de aansluiting voor de wasmachine een plek krijgen.
Dakterrasvilla
Dakterrasvilla

De achttien dakterras villa's liggen in de vorm van een groot vraagteken op 't stadseiland. Maar deze villa's zijn alles behalve een vraagteken; ze laten niets te wensen over. De begane grond bestaat uit een entree met garderobenis in het midden, een royale semi-open hoekkeuken en eethoek met dubbele openslaande deuren naar de achtertuin, een bijzonder royale woonkamer aan de voorzijde met fraai uitzicht op de vijver en een hele diepe garage anex berging aan de zijkant van de woning. De eerste verdieping herbergt drie slaapkamers, een badkamer met ligbad, aparte douche, wastafel en toilet én een dakterras aan de voorzijde. De multifunctionele zolderverdieping kunt u aan uw eigen specifieke woonwensen aanpassen. Bijvoorbeeld voor extra berging, als extra kamer of hobby- en studeerruimte. Aan u de keuze...

Het eiland in de stad

Leuk om te weten is, dat één van de grootste dagbladen van Nederland lovende woorden heeft geschreven over ons Stadseiland en over de bouwkunde van ir. M.P.J. Steenbrink, de architect van het Stadseiland. "De architect is geinspireerd door de succesvolle woningen uit de jaren dertig, die van een rijke detaillering zijn voorzien. Dit in schril contrast met de monotone en fantasieloze kazernebouw, zoals die in veel steden wordt toegepast. Het Stadseiland in Lelystad is dan ook een bouwkundige verademing. Vanuit de lucht gezien, wordt de oer Hollandse bouw en de bijzonder speelse vorm van het eiland nog eens duidelijk". De lokatie, en het specifieke ontwerp, omringd door water en daarbinnen voorzien van een dubbel gelegen ring van woningen, met een binnenvijver, maken het Stadseiland van Lelystad tot een uniek gelegen plekje. Met enige fantasie doet het denken aan een middeleeuws vestingstadje, gelegen aan de Zuiderzee.

De publiciteit

Hierboven vindt je enkele krantenartikelen en documenten die in het verleden van het stadseiland zijn gepasseerd. Van het verzoek tot naamsbehoud van het project tot de opening van het Stadseiland  door toenmalig Wethouder Bas Jan van Bochove ( later beter bekend als lid van de Tweede Kamerfractie van het Christen-Democratisch Appèl CDA ) en Architect M.P.J. Steenbrink ( toenmalig werkzaam voor van den Berg architekten).

Heb je meer foto's of documenten over het verleden van het Stadseiland?
Laat het ons weten!


         Geschiedenis Stadseiland

Geschreven door Elske Goïnga

In 1996 wordt het plan voor de bouw van 70 koopwoningen, project 't Stadseiland, in de Flevopost bekend gemaakt. Locatie is het braakliggend terrein, voormalig volkstuinencomplex, aan de rotonde Visarenddreef/Westerdreef. Bij makelaardij v.d. Linden kan een informatiemap worden opgehaald. Het belooft een prachtig project te worden. De impressie laat mooie woningen zien, gele steen, rode daken, traditionele huizen lijkend op de 'jaren 30-architectuur' rond een vijver en met een sloot eromheen. Drie typen woningen zijn er: vijver-, tuin- en dakterrasvilla's. Het Stadseiland is met de auto alleen bereikbaar via de ingang aan de Westerdreef. Twee fiets- en wandelpaden maken de verbinding met de aangrenzende Jol.

Er melden zich bijna driehonderd serieuze gegadigden voor de zeventig twee-onder-één-kappers. Uiteindelijk zal er geloot worden.

Na toewijzing van de woningen volgen in februari 1997 kopersinformatie-avonden.

Veel vragen worden gesteld en beantwoord. Aan één verzoek zal door de kopers zelf worden gewerkt. In het verslag staat dat afgesproken wordt dat de heer Postma een brief zal opstellen met daarin het verzoek de straatnaam Jol 42 te wijzigen in Stadseiland. De brief wordt ter ondertekening gestuurd naar alle kopers. Tegen het ambtelijk advies op het stadhuis in komt het college van B en W Lelystad de toekomstige bewoners van het project tegemoet door de naam Jol 42 te wijzigen in Stadseiland.

In het voorjaar van 1997 wordt het terrein bouwrijp gemaakt, leidingen en riolering aangelegd. Grote bouwketen verschijnen op het eiland. Van de eerste huizen worden de funderingsranden gestort. Dan gaat het snel. Er zijn volop bouwactiviteiten. De kopers komen regelmatig kijken hoe de bouw van hun toekomstige huis vordert.

Eind 1997 is het zover: wethouder Bas Jan van Bochove geeft de bijna-oplevering van de eerste van de woningen een feestelijk tintje door het plaatsen van een betonnen zolderplaat. Voor Kerstmis krijgen de eerste bewoners de sleutel van hun nieuwe huis.

In 1998 volgt de oplevering van telkens een aantal woningen in de buitenring, waardoor de contouren van het ronde eiland duidelijk zichtbaar worden. Verhuiswagens rijden af en aan. In de zomer zijn ook de meeste woningen aan de vijver opgeleverd. Het is een zomer waarin het maar niet ophoudt met regenen. De 'bouwstraat' is bedekt met een dikke laag modder, rijen pallets vormen de toegang naar de diverse voordeuren.

In het midden van 't Stadseiland wordt een enorm gat gegraven ter voorbereiding van wat de vijver gaat worden. Daarna wordt 'de kraan' opengezet en wonen we opeens aan het water.

De bouwketen worden weggetakeld en het leven op 't Stadseiland kan beginnen.

Het is een druk eerste jaar, waarin iedereen bezig is huis en tuin in te richten. Rond het eiland wordt de beschoeiing vernieuwd en komt de politie langs om de huizen te inspecteren op brand- en inbraakveiligheid en kunnen bewoners, na een aantal aanpassingen, het Certificaat Veilig Wonen ontvangen.

Het eerste bestuur van de Kopersvereniging Stadseiland wordt ingesteld. Zij krijgen het al snel druk wanneer blijkt dat de kwaliteit van de houten kozijnen en deuren te wensen overlaat. Er wordt overeenstemming bereikt met aannemer Slokker, waarna reparatie- en schilderwerkzaamheden worden uitgevoerd. Tegelijkertijd wordt het eerste Stadseilandfeest georganiseerd, wat zal leiden tot een jaarlijkse traditie.

Dit alles was de start van vele jaren woonplezier voor de bewoners van het Stadseiland.

Stadseiland 1998 - 2019

In maart 1998 werd de eerste Stadseilandbaby geboren en er zouden velen volgen. We zagen ze met elkaar buiten spelen en inmiddels hebben de meesten hun middelbare schoolopleiding afgerond.

Het bestuur van de Kopersvereniging heeft zich in de afgelopen jaren ingezet om een, inmiddels met klimop begroeid, geluidsscherm geplaatst te krijgen langs de rotonde. Hierdoor hebben de bewoners geen overlast van het verkeer.

De feestcommissie organiseerde behalve het jaarlijkse zomeravondfeest o.a. fietspuzzeltochten, Kerst- en Nieuwjaarsborrels en voor de kinderen eieren zoeken met Pasen. Veel Europese en Wereldkampioenschappen voetbal zijn gezamenlijk op het grote scherm bekeken.

Met elkaar versieren we pompoenen en jaarlijks vullen we de hangingbaskets, die voor een bloemrijk eiland zorgen.

In de decembermaand is het eiland verlicht met Kerstverlichting, niet alleen de 'poort' aan de ingang, maar ook de vele ornamenten die aan de gevels hangen.

Wie het eiland oprijdt kan het niet ontgaan dat de ingang is aangeplant met beukenhagen en vaste beplanting. Ook een fietsingang is 'vlindervriendelijk' beplant. Beiden worden onderhouden door bewoners.

Door het houden van de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering, maar ook door het blad Om 't Eiland, dat drie keer per jaar wordt verspreid wordt gezorgd voor onderlinge betrokkenheid bij de bewoners. In het blad staat berichtgeving vanuit het bestuur, maar ook vaste rubrieken en foto's van de diverse activiteiten.

Bovendien is er een WhatsApp Buurtpreventiegroep en een sociale WhatsAppgroep.

Eén van de meest recent gerealiseerde acties is de AED, die inmiddels op het Stadseiland is geïnstalleerd.

Dit alles zorgt voor samenhang en een gevoel van veilig en prettig wonen waar we trots op zijn.


Naamswijziging en nieuwe statuten 2023

Door de komst van een nieuwe wet, de WBTR, heeft de vereniging wijzigingen moeten voorstellen voor een duurzame toekomst voor haar leden en vrijwiliggers. Door voorbereiding vanaf eind 2021 door het bestuur van de vereniging en de goedkeuring van de leden in 2023 heeft de vereniging niet alleen nieuwe statuten gekregen maar ook een nieuwe naam; Bewonersvereniging Stadeiland Leystad.  

Stadseiland Lelystad 
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin